Couple = Cinta???

Bicara cinta kita kali ini. Sebab baru timbul di Official Page saya soalan berkenaan ‘apakah ada couple sebelum berkahwin?’.
Saya jawablah tak ada.
Kemudian dia tanya ‘Apakah ada cinta sebelum berkahwin?’.
Saya kata ada.
Dia pelik. “Macam mana bercinta tapi tak bercouple?”

Saya pula naik hairan.
Cinta dengan couple tu, sama ke?
Nak bercinta, wajib couple ke?
Kiranya, kalau tak couple tu, tandanya tak ada cinta la? Begitukah?

Patutlah bila saya kata bercinta sebelum kahwin boleh, orang ramai marah sebab dia kata :
“No cinta sebelum nikah!”
“Cinta sebelum nikah haram” dan sebagainya.

Sebab apa?
Dia nampak cinta = couple dan sewaktu dengannya.

Saya nampak couple tu jauh letaknya di barat dan cinta itu letaknya jauh di bahagian timur.
Dua benda yang berlainan.
Cinta boleh dijalankan tanpa couple.
Couple pun kalau orang nak, boleh jalan tanpa cinta.

Apa itu cinta???

Saya tak ambil definisi cinta ini dari kamus dewan bahasa atau mana-mana sumber.
Saya bina definisi cinta saya sendiri, dari kefahaman dan padangaan yang saya perhatikan selama ini.

Definisi cinta saya mudah.
Apa itu cinta?
Cinta adalah apabila kita hendak masuk syurga bersama-sama dengan orang yang kita kata pada dia – Saya cintakan awak.

Hal ini boleh diterjemahkan kepada semua jenis orang.
Kekasih, isteri, anak-anak, ibu-bapa, adik-beradik, sahabat handai, saudara mara, jiran tetangga, dan sebagainya.
Kepada semua~

Jadi, kalau kita melakukan sesuatu yang mengeluarkan kita dari jalan ke syurga Allah S.W.T., itu tandanya telah hilang cinta kita kepada orang yang kita kata – “saya mencintai awak”.

Cinta, terkandung di dalamnya makna sayang dan kasih.
Jadi saya tidak nampak seseorang yang melempar seseorang yang lain ke dalam api atau bawa orang lain terjun ke gaung bersama dengannya itu adalah seorang Pencinta, seorang Penyayang atau seorag Pengasih.

Jadi, kalau couple itu dilarang oleh Allah S.W.T., zina hati itu dilarang oleh Allah S.W.T., dan kosnya adalah kemurkaan Allah S.W.T., boleh mengheret ke neraka Allah S.W.T., apakah si pengajak kepada perlakuan itu atau si pelaku kepada perlakuan itu dinamakan saling kasih mengasihi, sayang menyayangi dan cinta mencintai?

Lempar ke dalam api dikatakan sayang?
Ah… kalau anda berpendapat demikian, tak mengapalah.


Yang saya kata bercinta sebelum kahwin

Cinta itu perasaan.
Kita sebenarnya tidak tahu bagaimana cinta itu boleh muncul.
Lain orang lain cara kemunculannya.
Ada yang terjumpa sekali dah ‘tercinta’.
Ada yang sebab kerja sama-sama, ‘tercinta’.
Ada yang sebab dengar dari kawan-kawan si fulan/si fulanah itu baik, maka ‘jatuh cinta’ dan sebagainya.
Pendek kata, jatuh cinta ini bukan boleh kawal.
Jadi, macam mana kita boleh letakkan hukum haram kepada sesuatu yang bersifat ‘auto’?
Atau bahasanya yang sebenar adalah ‘fitrah’.

Islam haramkan seks?
Tidak….
Sebab?
Sebab seks adalah fitrah.

Islam haramkan kita makan dan minumkah?
Tidak….
Sebab?
Sebab makan minum adalah fitrah.

Tetapi apa yang Islam buat?
Yang Islam buat adalah Islam lorongkan semua benda itu.
Seks adalah dengan perkahwinan.
Makan minum adalah makan minum yang halal.

 Maka apa yang dimaksudkan dengan ‘bercinta sebelum kahwin’ adalah,
usaha-usaha kita untuk berkahwin dengan seseorang itu.
Itulah namanya ‘cinta sebelum kahwin’.
Bukan kata hanyut dengan email, sms, call, dating, couple, itu adalah ‘bercinta sebelum kahwin’.
Bukan dan tidak sama sekali!

Kita kembali kepada definisi cinta yang dinyatakan.
Hendak masuk syurga bersamanya.

Maka, bercinta sebelum berkahwin dengannya adalah dengan kita mempertingkatkan diri sebelum menerjah ke alam perkahwinan.

Apakah dengan itu ‘haram berhubung langsung’?

Tidak.
Bila sudah bertunang, sudah mendapat pengiktirafan ibu bapa, maka berhubunglah dengan sepatutnya.
-Ta’aruf.
-Ziarah.
-Bincang fasal perkahwinan.
-Merancang dan sebagainya.

Dan semestinya semua itu perlu kepada pemerhatian keluarga atau penjaga.
Sebab itu, digalakkan waktu pertunangan itu pendek-pendek sahaja, agar tidak berpanjangan pula perkara-perkara yang diberikan kelonggaran ini dan tidak terlalu teruji pula perhubungan tersebut.
Mazhab Tawakkal Buta Dalam Cinta.

“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah.  Allah maha tahu jodoh kita siapa.”

Pernah dengar ayat macam ini?
Ini saya namakan sebagai Mazhab Tawakkal Buta Dalam Cinta.

Kenapa saya namakan tawakkal buta?
Sebab saya tahu Allah pun tak ajar demikian rupa.

Kalau suka, sepatutnya berilah tahu..
(semestinya dengan persediaan. Bukan main bagitahu sahaja. Tengoklah diri tu juga. Kalau main bagitahu sahaja, itu dah masuk dalam bab Cinta Buta).

Baiklah… Saya bagi contoh buka laci. Macam mana anda mahu buka laci?
Anda berdoa sahaja, atau anda usaha buka laci sambil tawakkal bahawa Allahlah yang bantu anda buka laci itu?

Satu lagi… Exam.
Macam mana kita mahu cemerlang dalam exam?
Berdoa sahaja, luahkan pada Allah bahawa kita tak pandai sahaja, atau kita kena belajar sungguh-sungguh dan masa exam kena gerakkan otak dan pen untuk jawab exam?
Mana satu???

USAHA secara maksimum, kemudian TAWAKKAL~

Usaha kena ada. Itu sunnatullah. Maka bagaimana di dalam CINTA kita boleh kata:

“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.”??????

Kalau macam itu, saya pun boleh kata, janganlah study. Doa sahaja pada Allah. Allah Maha Tahu Kita Cemerlang Atau Tidak. Bagaimana? Suka?

Jadi janganlah ambil Mazhab Tawakkal Buta ini. Baik dalam exam, mahupun dalam BERCINTA.

Kalau suka, bincanglah dengan ibu bapa. Cakap kat ibu bapa, saya suka si fulan, saya suka si fulanah. Preparekanlah diri. Buatlah background check. Kemudian muhasabah kembali ibadah. Kemudian kalau berkeyakinan, sila masuk melamar. Merisik dan sebagainya.

At least kita pun tahu kalau dia tak suka kita, tak berkenan dengan kita. Boleh cari yang lain.

Kalau pendam sahaja buat apa?

Silap hari bulan dia suka kat kita, sebab main pendam, terlepas.

Silap hari bulan dia tak suka kat kita, sebab main pendam, tup-tup dah lama sangat pendam perasaan, syok sangat-sangat, sekali kena tolak. Kecewa. Bertahun dah bazirkan hidup suka dia.

Sebab itu, usaha itu kena ada. Langkah itu perlu diambil.

Tawakkal Buta?

Jangan sekali.

Penutup: Terang lagi bersuluh, couple dengan cinta tak sama

Saya sentiasa kata pada diri saya, cinta itu mahal, suci, bersih. Jadi, takkan saya nak nodai dengan perkara-perkara yang mengotorkannya(kemurkaan Allah)? Di situ sahaja kita sudah boleh buat garisan membezakan cinta dan couple.

Jadi, tak ada masalah ya kalau bercinta tanpa couple. Masih cinta. Bersih pula.

Cinta sebelum kahwin ada.

Dan…. Siapa kata “couple = cinta” ?

Boleh tukar definisi tu semula~

Couple = cinta? Saya kata tidak.

by Hilal Asyraf on Monday, 28 November 2011 at 02:29.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: